Bol to myslím práve nemecký psychiater Hans-Joachim Maaz, ktorý začal vo svojich vyjadreniach a textoch ˇpravidelne používať termín „normopatia“. – Stav spoločnosti, kedy sa nejaká spoločenská patológia stáva alebo dokoca už stala normou.

V roku 2023 sa k tejto téme – a asi nie náhodou – Dr. Maaz opakovane vyjadroval v niekoľkých video- rozhovoroch, ktoré sú zatiaľ dostupné, bohužiaľ, iba v nemčine.

Zaujímavou myšlenkou v úvahách Dr. Maaza o narsistickej spoločnosti je aj to, že politické strany vlastne takému (chorému?) stavu našej spoločnosti vyhovujú či sú dokonca jej logickýmpríčinou a logickým vyústením. Dalo by sa povedať, že tu máme vlastne o „vládu narcistov a narcistiek“ … 

https://www.youtube.com/watch?v=IuB9IUImcCk

A vo svojich posledných rozhovoroch sa H.-J. Maaz zamýšľa aj nad našou schpnosťou „mierotvorcov“ v protiklade s našou „bojachtivosťou“ alebo dokonca nad koncom demokracie a kresťanstva …

Viac ako 20 ročná prax organizačného psychológa a  tzv. antimobbingového poradcu ma doviedla, akrem iného, aj k myšlenkám H.-J. Maaza, ktorý začal publikovať svoje myšleinky už v bývalej NDR (www.amazon.de › Gefühlsstau-ein-Psychogramm-DDR › dpDer Gefühlsstau – ein Psychogramm der DDR : Maaz, Hans J)

To, že narcismus je v priamom protiklade k efektívnej spolupráci v týme je už celkom známa vec. Ovšem skutočnosť, že narcimus je často príčinou či aspoň vo veľmi blízkom vzťahu k tzv. mobbingu už tak známe nie je.  A celkom málo sa vie o tom, že existuje a ako funguje niečo ako „vzájomná solidarita narcistov a narcistiek„, ktorá časo vyústi do tzv. politického mobbingu. Pritom je však zrejmé, že táto „solidarita“ je iba účelovou záležitosťou a  nie skutočnou týmovou spoluprácou. Takže čistá normopatia, ako ju charakterizuje aj H.-J. Maaz.

Termín „politický mobbing“ síce nie je úplne nový, ale presnejšie vymedzenie či príp. definícia takého pojmu zatiaľ neexistuje.

Sám som sa pokúsil tento pojem presnejšie vymedziť na webových stránkách www.desolatio.art

“ Politika (z greckého polis – mesto, politiké techné – správa obce) je mnohoznačný pojem obvykle označující proces a metódu rozhodovania určitej skupiny ľudí pluralitných záujmov a názorov. Veda, ktorá sa zaoberá politikou sa nazývá politológia. Politika je sférou, v ktorej je prítomné neustálé väčšie či menšie napätie medzi „vládnúcou“ (politika zhora) a „emancipačnou“ (politika zdola) politikou. Politiku je tak možné chápať ako boj o společenské usporiadanie. (1)

V prípade „politického mobbingu“ ide teda vždy o – zjavný alebo skrytý – súboj, zápas či dokonca boj. O tom niet pochýb. Ale súboj či zápas „podľa pravidiel“ je v civilizovanej spoločnosti predsa len prijatelnejší ako všetkozničujúca deštrukcia bitkou či bojom.

K pochopeniu zrejmej patológie politického mobbingu prispel aj pojem politická korektnosť. Ten je zadefinovaný ako „… prejav – hovorený či písomný – ktorý si zakladá na tom, že sa vyhýba urážaniu a ubližovaniu iných ľudí„. Súhlas! – Aj keď zužovať politickú korektnosť iba na „hovorený či písomný prejav“ bolo zrejme chybou. Zvlášť keď sa ukazuje, že pre (niektorých) tzv. neoliberálov sa význam niektorých pojmov môže „posúnúť“ niekedy až o 180 stupňov. A naviac – reči sa hovoria a voda tečie…

Opakom „korektného jednania podľa pravidiel“ môže byť aj nátlakové či násilnícke jednanie, ako sa to uvádza aj v tejto definícii politického mobbingu:

Politický mobbing vedomým a cieleným ubližovaním, znevažovaním a poškodzovaním iného človeka príp. iných ľudíV našej kultúre sa tak deje často rôznymi formami tzv. psychického násilia – urážkami, ohováraním, zosmiešňovaním – osoby, rodiny, práce. Politický mobbing je o averzii, hostilite, agtesivite či nenávisti … o neochote či neschopnosti riešiť konflikty formou tzv. win-win postoji (výhra-výhra), o vylúčení dialógu z komunikačného repertoáru.

Toto je „pracovná“ definícia pojmu „politický mobbing“ a dovoľujeme si Vás touto cestou prizvať k jej zdokonaleniu a uvedeniu do života a praxe. Tak by sme sa potom – spoločne – mohli pokúsiť o vytvorenie alebo zvýšenie povedomia o politickom mobbingu príp. o vytvorenie právnej normy na zavedenie politickej kultúry „bez mobbingu“ do nášho verejného života. Chovanie našich politikov a političiek má priamy dopad na chovanie nás všetkých!!!“

O presnejšiu definíciu by sa mohla pokúsiť pracovná skupina, v ktorej by okrem psychológa/ov príp. sociológa/ov samozrejme nemal chýbať právnik či právnička …