You need to add a widget, row, or prebuilt layout before you’ll see anything here. 🙂

Jednou z prvých publikácií, ktoré sa mi na téma „budovanie týmov a týmová práce“ dostali do rúk bola publikácia Johna E. Adaira: Jak efektivnľ vést druhé … To bolo ešte v roku 1993. 

O tom, že potreba „týmovej práce a týmového ducha“ je stále aktuálna – a zdá sa, že v nemalej miere – svedčia aj vysoké ceny kurzov vzdelávacích a perzonálnych agentúr rôzneho druhu.

Či sa však darí v súčasnej manažérskej praxi naplňovať myšlienky J. Adaira, alebo ide iba o akúso „hru na týmovú prácu“, to netuším. Resp. tuším, lebo aj moje – a nielen moje – skúsenosti s demokraciou sú také, že okrem skutočnej a fungujúcej demokracie som často obklopený iba niečím, čo by sa dalo bezpochyby nazvať ako „hra na demokraciu“.  

Za akýsi „výsmech“ skutočnej týmovej spolupráce – a možno aj demokracie – by bolo možné považovať aj tzv. mobbing. A pretože predpokladám, že väčšina čitateľov a čitateliek tohto textu vie, o čo sa jedná, odpustím si teraz podrobnejší popis a definíciu tohto pojmu. 

Čo si však neodpustím je isté zobecnenie – a problematike mobbingu sa venujem už od roku 1999 – v tom zmysle, že v prípade každého jednotlivého osudu osôb, ktoré sa stali terčom mobbingu, išlo – vac alebo menej – aj o akýsi druh „politického mobbingu„.

To, čo možno aj začína ako individuálny konflikt 2 ľudí – napr. na pracovisku – postupne prerastá do situácie „všetci proti jednému“ alebo „menšina proti väčšine“. A v takom prípade už môžeme považovať takýto konflikt či spor za „vyslovene politickú záležitosť„. A realita, ktorá ná obklopuje, ako sa zdá, naznačuje, že práve sporov tohoto tipu pribúda …

Takže ono (mušketierske) pravidlo „Jeden za všetkých a všetci za jedného!“ – ktoré mimochodom  celkom presne vystihuje aj základný pilier týmovej spolupráce – sa nám v súčasnej organizačnej a spoločenskej praxi hodne vzialilo a vzďaluje stále viacej.

Toto snaženie a aj poslenie tejto webovej  stránky je však takúto realitu zmeniť, alebo sa o to aspoň pokúsiť. Ukazovať príklady z tzv. dobrej (manažérskej) praxe alebo publikovať niektoré pravidla, ktoré už v minulosti zafungovali ´v proxech zlpšenia týmového ducha a týmovej týmovej práce.

Ale začať budeme musieť „úplne hore“, lebo aj ryba smrdí od hlavy! A tú hlavu bezosporu predstavuje politická kultúra v najvyšších poschodiach našej spoločnosti. Lebo tam, kde vládne politický mobbing nemôže efektívne fungovať ani týmová spolupráca. A spoločnosť, ktorá nedokáže spolupracovať je odsúdená k živoreniu alebo dokonca k zániku.