Foto: www.pixabay.com

… Kto by po takom nezatúžil? Ale v současnom svete skrytých či aspoň netransparentných rozhodnutí globálneho finančného veľkokapitálu, ktorý sa vymyká verejnej kontrole, je to skôr ilúzia ako realita. Ale napriek tomu existujú pracovné spoločenstvá, ktoré si vážia každého jednotlivca a jeho či jej prácu!

Inšpiráciou by mohla byť aj hra švajčiarského dramatika Friedricha. Duerrenmatta „Herkules a augiášov chliev“, ktorá bola napísaná a vydaná už v roku 1954.

Veľmi skratkovito sa dá tvrdiť, že jej autor nám ukazuje cestu z všeobecného marastu (globalizácie?) v tom, ako budme schopný si udržovať a kultivovať našu vlastnú zhradu. A celé sa to potom v dnešnej realite týka medziľudských vzťahov na pracovisku. A hlavne toho, či a ako sa rozhodneme ich budovať a kultivovať, alebo ich obetovať na oltár zisku – svojho osobného, alebo zisku niekoho úplne neznámeho, kto nás platí.

A to sa samozrejme týka hlavne vedúcich pracovníkov.

Existujú experti – napr. nemecký neurobiolog Gerald Huether – ktorý tvrdí, že sme sa dostali do „bodu zmeny“ a ak to nepochopíme, bude zle! Preto navrhujú – už konečne! –  začať meniť niečo, čo označujú ako „vzťahovú kultúru“ . A to urobiť je reálne v každej rodine, škole alebo dokonca v každej organízácii či firme.

Existujú aj iní experti – Erich Visotschnig & Siegfried Schrotta – ktorí zase tvrdia, že za krízou súčasnej demokracie stojí „volebný väčšinový systém“, ktorý síce vzišiel z demokratických tradícií, ale v súčasnom svete je už prekonaný. Práve ten podľa nich spôsobuje, že do politiky „nalezú“ rôzne pochybné tipy – egoisti, narcisti, chamtivci, atp. – a to sa vzťahuje nielen na mužov – ktoré potom rozhodujú o našej budúcnosti podľa falošnej partitúry. Podľa takej, kde tie prvé husle hrá vždy iba ich osobný prospech. Viac o týchto myšlienkach, doporučeniach a hlavne  inom spôsobe voľby (SK-Pricíp) nájdete aj na webových stránkách www.sk-princip.eu.

Ak aj vy máte pocit, že by sa to dalo (a malo!) vo vašej firme a organizácii robiť aj trochu inak a lepšie, rád by som vás uistil, že nie ste rozhodne sami kto takto uvažuje. A ak ste už pripravení ísť aj ďalej – napr. si to verejne priznať a začať o tom interne  s vašimi ľuďmi aj diskutovať – radi toto vaše snaženie podporíme. Či už vo forme konzultácií alepo prezentácií alebo moderovaných workshopov, ktoré už k týmto tématickým oblastiam máme zpracované a vyzkúšané.

Alebo aspoň obyčajným rozhovorom, v ktorom vám k tomu, čo budete od nás chcieť vedieť, jednoducho povieme svoj názor.

PhDr. Pavel Beňo (Práca & vzťahy – Workrelations International)

Kontakt: E-mail:  pavel.beno@vztahovna.online; info@workrelations.eu

Obr.: Výsledok dotazovania (7.4.2019) – študenti a študentky predmetu „Mobbng a bosing“ (UJAK Praha)